Grönt te görs av bladen från Camellia sinensis precis som vanligt te, men bladen dödas snabbt.
Genom att bladen dör snabbt bevaras många av de nyttiga ämnen. Kinesisk grönt te har dödats med varm luft från en ved eld medan ånga används i Japan.
Camellia sinensis växer vilt i Sydostasien och odlas kommersiellt till största delen i Kina, Kenya, Indien, Kina, Japan, Ceylon och Java.
Grönt te ökar metabolismen och kan underlätta viktnedgång och öka uthålligheten.
Dricker du inte redan grönt te är det troligen det livsmedel som du kan börja äta som kan förbättra din hälsa mest. Grönt te slutar man inte att dricka.
Te är torkade blad från Camellia Sinensis
Drycken vi får från de torkade bladen av Camellia Sinensis när de läggs i varmt vatten är vad som kallas te.
Flera sorters te efter färg
Te kan delas in i flera varianter beroende på vilken färg de torkade bladen eller det färdiga teet får. Det som skiljer sig mellan teerna är bl.a. hur mycket de oxiderat, d.v.s. ämnen i bladen har reagerat med luftens syre.
Ju mer tebladen har oxiderat desto mindre finns kvar av de antioxiderande polyfenolerna. Antioxidanterna förbrukas under oxidationen. Ju mer oxiderade tebladen är desto mer koffein kommer de att innehålla. Svart te är mest oxiderat medan grönt te och vitt te är mindre oxiderade.
No comments:
Post a Comment